COVID-19 тормози хората на планетата толкова дълго, че това да пътуваме

...
COVID-19 тормози хората на планетата толкова дълго, че това да пътуваме
Коментари Харесай

Напук на коронавируса! Топ дестинации по света се готвят за туристи - вижте кои са те

COVID-19 тормози хората на планетата толкоз дълго, че това да пътуваме в друга страна за наслаждение наподобява не като действителност, а като част от фантазиите ни. Но през миналите няколко седмици концепцията стартира да набира известност, а някои страни взеха решение да подхващат съответни ограничения, с цел да върнат туристите назад на територията си.

Австралия разгласи проект от три стъпки за отваряне на стопанската система си. Сред тях е и обновяване на туризма, най-много сред нея и Нова Зеландия. В Европа също ще има безвредни " зелени коридори ", като този сред Латвия, Литва и Естония.

Ето кои са някои от топ туристическите дестинации съгласно New York Times и по какъв начин те възнамеряват да стартират да одобряват гости в идващите седмици и месеци. 

Австралия и Нова Зеландия

На 8-ми май министър председателят на Австралия разгласи проект в три стъпки за връщане към естествения живот. Последната от тях включва по този начин наречения " балон ", който ще разреши безвредно пътешестване сред двете островни страни. Причината е, че двете страни се оправиха еднообразно сполучливо с COVID-19. Нова Зеландия разгласи, че вирусът е " отстранен ", а двете страни съвсем не означават нови случаи на инфектирани или умряли от ковид.

Кога ще се задейства туризма в двете страни? Двете страни към момента разхлабват ограниченията си. В идващият месец и половина ще е вероятен вътрешният туризъм. Конкретна дата, по кое време австралийците ще стартират да пътуват до Нова Зеландия и противоположното - няма. Но управляващите и в двете страни са уверени, че това може да се случи най-рано през юли. Когато пътуването сред страните бъде несъмнено като безвредно, то " балонът " може да се разшири и до други островни страни.

Какви ще са ограниченията? Лошата вест е, че без значение от обстоятелството, че има " безвреден балон " сред двете страни, туристите въпреки всичко ще би трябвало да се подлагат на 14-дневна карантина.

Кои са най-големите терзания? Австралия и Нова Зеландия дължат триумфа си на строгите и бързи ограничения, които бяха подхванати. Тяхното разпределяне обаче носи риск от втора вълна на болестта, каквото се следи в Южна Корея и Китай.

Гърция

Благодарение на бързите си ограничения, Гърция избегна ужасяващият сюжет с внезапното разпространяване на заболяването, който се разигра в близката Италия. В страната има 2663 инфектирани и 147 умряли.

Кога ще се задейства туризма? През последните дни Гърция последователно разхлабва ограниченията си, като на 18-ти май ще бъдат оповестени идващите стъпки, които страната ще предприеме. Ресторантите и хотелите отварят на 1 юни за вътрешен туризъм, а за външен - от 1 юли. Събитията в страната, като футболни мачове и концерти, ще останат неразрешени. През май и юни съседката ни ще опита да стартира " завръщането на новото обикновено посредством непрекъснат мониторинг ", а през юли - " да поддържа новото обикновено " до момента в който всички са нащрек  и се подготвят за втора вълна през есента.

Кои са най-големите терзания? Балансирането на потребността от туризъм с сигурността сигурно ще е сложна. Гърция таман се възвърне от продължителната рецесия, когато понесе удара от COVID-19. Страната значително разчита на туризма си, защото той дава работа на 20% от гърците и води 34 млн. души в страната всяка година.

Исландия

Благодарение на всеобщото тестване, Исландия се оправя ужасно в битката с COVID-19. Страната записва едвам 1800 болни, 10 смъртни случая и нула нови инфектирани от 6 май. Икономиката на Исландия също зависи мощно от туризма. За това страната няма самообладание да посрещне първите си посетители.

Кога ще се задейства туризма? Това към момента не е ясно. До 15 май е в действие възбраната за жители на други страни да влизат на територията на Исландия. Все още държавното управление не е оповестило какво ще прави след тази дата и по какъв начин ще стартира да отваря стопанската система си.

Кои са най-големите терзания? Исландия към момента няма проект. Правителството към момента разисква по какъв начин сполучливо да отвори границите си, като обмисля зелен кулоар единствено за страни, които сполучливо са се справили с битката против ковид.

Мексико

Близо 50 млн. души са посетили Мексико през 2018 година, само че рецесията, провокирана от COVID-19 хвърли в ужас страната. Болниците бързо се препълниха, а " новото обикновено " наподобява безпределно надалеч.

Кога ще се задейства туризма? Все още не е ясно по какъв начин страната ще работи от тук нататък, само че доста бизнеси, и най-много заведения за хранене и хотели, се надяват, да могат да отворят порти от 1 юни. Властите в страната са оптимистично настроени - те се надяват да могат да отстранен част от рестриктивните мерки до 17 май и да отворят изцяло стопанската система на Мексико до 1 юни. Но по какъв начин ще стане това - към момента няма проект, който да покаже. Министерството на здравеопазването е популяризирало протоколи, които да указват на притежателите на заведения за хранене и хотели по какъв начин да дезинфекцират пространствата си, откакто им бъде разрешено да отворят.

Кои са най-големите терзания? Най-големият въпрос обаче е, по какъв начин тези протоколи ще бъдат прилагани и дали ще дадат резултат, защото доста бизнеси не са наясно, какви ограничения ще могат да вземат.

Франция

Една от най-засегнатите страни от ковид в Европа бе Франция. В идващите няколко дни пътуването сред разнообразни градове в страната ще бъде доста по-свободно, само че за завръщането на интернационалните туристи ще бъде нужно доста време.

Кога ще се задейства туризма? План за това по какъв начин ще се развива туристическият бранш от тук нататък, би трябвало да бъде направен до края на месеца. Но той най-вероятно няма да обгръща околните месеци, защото изключителното състояние във Франция бе удължено до 24 юли, което значи, че всички, които не са жители на страната, ще се подлагат на 14-дневна карантина. Границите на Франция за страни отвън Европейския съюз остават затворени.

Кои са най-големите терзания? Предизвикателство пред Франция се оказва това, да избегне събирането на огромни групи от хора на едно място. За това в страната бяха отпуснати 20 милиона евро, с цел да се окуражи карането на колело. Близо 30 улици, които се използваха за предвижване на коли, ще се трансфорат във велоалеи, с цел да може хората да се качат на колелата и да слязат от рейсовете и метрото.

Сингапур

Кога ще се задейства туризма? Първоначално Сингапур се справяше добре с COVID-19 преди няколко огнища на болестта във заводи да усилят броя на инфектираните до 20 хиляди души. Това е най-големият брой инфектирани от страните в Югоизточна Азия. Но всеобщото тестване докара до невисок % на смъртност - едвам 10 души са умряли от ковид в Сингапур.

Ограниченията в Сингапур ще са мощ до 1 юни. Не е ясно какво ще се случи по-късно, само че страната работи по документ SG Clean, който ще откри разпоредбите, по които би трябвало да се водят хотелите, заведенията за хранене и питейните заведения, с цел да могат да отворят порти. Властите също по този начин предизвикват бизнесите да се включат в системата SafeEntry, която ще наблюдава чиновници и гости, влизащи и излизащи от заведенията. Това ще даде опция да по-лесно следене на вируса. В Сингапур също по този начин се тестват роботи, които да припомнят за общественото разграничаване.

Кои са най-големите терзания? Успехът на Сингапур зависи от координираните дейности, спазването на протоколите и следенето на болестта. Но управляващите са наясно, че туризма съставлява голям риск, защото става дума за огромен трафик на хора и другарство сред тях. 

Италия

Кога ще се задейства туризма? Много малко страни по света бяха ударени от COVID-19 по-лошо в сравнение с Италия. Страната постепенно стартира да подвига ограничаващите ограничения, а управляващите упорстват, че туризмът ще би трябвало да се възвърне още тази година.

Ако болестта продължи да се забавя, питейните заведения и заведенията за хранене ще бъдат отворени от 1 юни. Но макар че управляващите упорстват за това туристите да се върнат в Италия, проект по какъв начин да се случи това към момента няма. В страната най-вероятно ще продължат да важат разпоредбите за обществено разграничаване и носенето на маски.

Кои са най-големите терзания? Проблемът на Италия е сходен на този в Гърция. Страната бе в рецесия още преди COVID-19, а в този момент би трябвало да балансира потребността от туризъм с обезпечаването на сигурност както за локалните поданици, по този начин и за туристите. В съпоставяне с 2019 година Италия към този момент е изгубила 20 милиарда евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР